Verkapt werkgeverschap, verkapt dienstverband, schijnzelfstandigheid; het zijn termen die je wellicht voorbij hebt horen komen wanneer je werkt met zelfstandige zorgverleners. En dat is goed, want het is een belangrijke term. Wanneer je niet goed weet hoe het in elkaar zit, kunnen de gevolgen voor jou als opdrachtgever, maar ook voor de zelfstandige, vervelend zijn. In deze blog leggen we uit wat verkapt werkgeverschap is, hoe je dit herkent én waarom je bij TallKing Connect niet bang hoeft te zijn voor dit fenomeen.
Verkapt werkgeverschap: wat is het?
Wanneer je als zorgorganisatie (opdrachtgever) een opdracht uitbesteedt aan een zelfstandig zorgverlener, is het belangrijk om na te gaan of de zzp’er deze opdracht aanneemt als (zelfstandig) ondernemer of als werknemer. In een situatie waarbij een zzp’er zijn werkzaamheden uitvoert als werknemer en een opdrachtgever zich gedraagt als werkgever, is er sprake van verkapt werkgeverschap.
De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) zorgt ervoor dat de opdrachtgever en zzp’er samen verantwoordelijk zijn voor de fiscale gevolgen van hun arbeidsrelatie. Als opdrachtgever ben je dus ook samen met de zzp’er verantwoordelijk voor de soort werkrelatie die wordt aangegaan. Het is dan ook aan hen om helder te krijgen of het bij deze relatie om zelfstandig ondernemerschap gaat of toch om een loondienstverband. Vaak zal blijken dat een loondienstverband hierbij niet het geval is, maar bij twijfel kan er een modelovereenkomst van de Belastingdienst worden gebruikt. Voor iedere situatie is een modelovereenkomst beschikbaar. Welke overeenkomst wordt gebruikt, is ook aan de opdrachtgever en zzp’er.
De gevolgen.
Verkapt werkgeverschap kent zowel voor de opdrachtgever als zzp’er (fiscale) gevolgen. In het geval van een verkapt werkgeverschap moet de opdrachtgever (in dit geval dus werkgever) loonheffingen inhouden en betalen. Ook moet loon doorbetaald worden bij ziekte en vakantie en moet er rekening gehouden met voorwaarden op het gebied van ontslag. Is er wel sprake van zelfstandig ondernemerschap? Dan hoeft de opdrachtgever geen premies, loonbelasting en volksverzekeringen te betalen.
Voor de zzp’er betekent verkapt werkgeverschap dat diegene een aantal fiscale voordelen misloopt, zoals de zelfstandigenaftrek, mkb-winstvrijstelling en startersaftrek voor startende zzp’ers. Vanzelfsprekend heeft de zzp’er hier wel recht op wanneer er sprake is van zelfstandig ondernemerschap.
Knap vervelend dus, dat verkapt werkgeverschap. Gelukkig hoef je je bij TallKing Connect hierom geen zorgen te maken. Scheelt jou tijd, geld én zorgen. Dit is wat wij doen om verkapt werkgeverschap te voorkomen.
Een zzp’er is een zelfstandig ondernemer. Er is dus geen sprake van een loondienstverband. Niet met TallKing Connect, maar ook niet met de zorgorganisatie waar de zelfstandige voor werkt. Hij of zij maakt enkel gebruik van het TallKing Connect platform voor het vinden van werkaanbod en het afhandelen van de urencontrole en facturatie.
Voor iedere geaccepteerde dienst gaan de zorgorganisatie en zzp’er een ‘Overeenkomst van opdracht’ aan. Deze komt digitaal tot stand. Met deze overeenkomst wordt het zelfstandig ondernemerschap van de zzp’er geborgd en elke schijn van loondienstverband vermeden. Ook zijn hier afspraken in opgenomen die de kwaliteit, het uurtarief van de zzp’er en de administratieve afhandeling (die TallKing Connect verzorgt) borgen. Op die manier hoef jij je als opdrachtgever geen zorgen te maken over verkapt werkgeverschap - en de zelfstandige zorgverlener evenmin.
Heb je hier vragen over of wil je weten wat we nog meer voor jouw zorgorganisatie kunnen betekenen?