Het aantal zzp’ers in de zorg neemt explosief toe. De reacties vanuit zorginstellingen zijn wisselend, ziet ook André Piso van TallKing Connect. De extra handen aan het bed zijn zeker nodig, maar dan moet de kwaliteit volgens zorgorganisaties wel omhoog. Zzp’ers zijn namelijk verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling. Ze zouden daarom minder investeren in bijvoorbeeld (bij)scholing dan personeel in loondienst. Maar is dit wel zo?
Zzp’ers die hun ontwikkeling op de eerste plek zetten vallen op die manier meer op en dit is dé groep die je eenvoudig en snel wilt (en kunt) inzetten bij verzuim en pieken. Die groep goede en gemotiveerde zzp’ers is dan geen laatste redmiddel meer, maar een logische oplossing. Juist in deze tijd waarin zoveel zorgverleners lijken te kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap, kunnen ze zich onderscheiden in zorgkwaliteit. Maar hoe weet je als zorgorganisatie of je kwaliteit in huis haalt?
Waar je op moet letten.
Gelukkig zijn er een aantal wetten waarin is vastgelegd dat zzp’ers hun kwaliteit op orde moeten hebben en houden. Dat zijn de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) en de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).
Het doel van deze wet is een verbetering van de zorgkwaliteit in Nederland. Met de Wtza kan de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) toezicht houden op het aantal zorgaanbieders in Nederland. Een ander doel is bewustzijn creëren over die kwaliteit bij vooral startende aanbieders, zodat ze begrijpen aan welke eisen ze moeten voldoen voordat ze daadwerkelijk starten.
Wkkgz
Iedereen moet goede zorg krijgen. Maar wat is “goede zorg”? Dat heeft de overheid vastgelegd in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Het doel van deze wet is dat er openheid over klachten en ongewenste gebeurtenissen wordt gegeven om daar vervolgens van te leren. De positie van de client wordt daardoor sterker. In de Wkkgz staat dat zzp’ers zich moeten aansluiten bij een externe geschillencommissie.
Een extra plus: keurmerken
Zzp’ers kunnen ook nog een keurmerk behalen, maar dit is niet verplicht. Heeft een zzp’er een keurmerk, dan laat dat zien dat diegene gemotiveerd is om zichzelf te ontwikkelen. Onthoud wel dat zo'n keurmerk zoals het KIWA of HKZ keurmerk een momentopname is, terwijl de Wkkgz een continu proces is waarbij je je verbetert op gebied van klachten en calamiteiten. Het keurmerk toont dus zeker dat een zzp’er waarde hecht aan kwaliteit, maar het is geen vervanger van de Wkkgz en/of Wtza.
Goed nieuws: momenteel wordt er gewerkt aan een meer verdiepend keurmerk voor zzp’ers in de zorg: zzp excellent. Dat keurmerk is gericht op kwaliteit, leren, ontwikkelen en samenwerken. Een keurmerk waarmee zzp’ers zich kunnen onderscheiden.
Hoe zorgt TallKing Connect voor goede kwaliteit van zorg(verleners)?
Goede, gemotiveerde zorgverleners zijn voor ons ontzettend belangrijk. We willen toch allemaal dat ons familielid die zorg nodig heeft wordt geholpen door de beste zorgverlener? Daarom staat kwaliteit bovenaan tijdens ons screeningproces. Directeur André Piso vertelt hoe dat in zijn werk gaat:
"Zodra de zorgverlener een account heeft aangemaakt worden er persoonlijke gegevens, bedrijfsgegevens en documenten opgevraagd. Er wordt gescreend of de zorgverlener de juiste documenten heeft en of die nog geldig zijn. Met andere woorden: is hij of zij bevoegd en bekwaam om zorg te verlenen. Zo zien wij bijvoorbeeld in ons systeem of een zzp’er zich heeft aangesloten bij een brancheorganisatie zoals Solopartners, wat verklaart dat de zorgverlener zijn/haar klachtenregeling op orde heeft volgens de eisen van de Wkkgz. En via een koppeling met het Zorgaanbiedersportaal zien wij of een zzp’er voldoet aan de Wtza.
Om welke overige documenten dit gaat, hangt af van het niveau van de zzp’er. Sommige documenten levert iedereen aan en andere documenten worden alleen aan zzp’ers met een bepaald niveau gevraagd. Als alle documenten binnen zijn gaan wij aan de slag. Bij een positieve screening videobellen we met de zorgverlener, zodat die meteen een contactpersoon heeft, waarbij ze terecht kan met vragen of opmerkingen. Komt een zorgverlener niet door de screening? Dan sturen we een mail waarin we de reden voor afwijzing toelichten."
Goede zorg, geleverd door goed personeel. Daar kun je op vertrouwen wanneer je zorgverleners boekt met TallKing Connect. Wij zorgen ervoor dat er bevoegde, bekwame en betrouwbare handen aan het bed komen. Meer weten? Laten we eens kletsen.