Het jaar 2024 staat voor André Piso van TallKing Connect in het teken van nieuw jaar, nieuwe kansen. Wij zijn natuurlijk begonnen met de kansen die het nieuwe jaar brengt.. Maar om ons heen zien we nog steeds de misvatting dat er een personeelstekort bestaat. Zien we dat werkgeverschap in de zorg nog veel te winnen heeft. En dat zzp’ende zorgverleners worden geweerd in plaats van omarmd. Dit is onze nieuwjaarswens voor 2024, in drie kansen.
1. Regionale samenwerking
Wat doe je als je er in je eentje niet uitkomt? Dan zoek je de samenwerking op. In plaats van je te richten op je eigen zorgorganisatie, kijk je naar de mogelijkheden om personeel te delen met andere zorgorganisaties.
Minister van VWS Ernst Kuipers noemde als voorbeeld van zo’n mogelijkheid een samenwerkingsinitiatief in Utrecht. Daar delen verschillende zorgorganisaties hun personeel en winnen zo allemaal aan capaciteit, kennis en kunde. Cliënten krijgen de zorg en aandacht die ze verdienen, zorgpersoneel draait gevarieerde diensten en de planners bij zorgorganisaties kunnen eindelijk met hun handen uit het haar.
Simpel. Met een app.
Hoe je dat regelt? Heel simpel. Met een app. In die app krijgen zorgverleners in een hele regio, van verschillende zorgorganisaties, diensten doorgestuurd. Wie kan en wil, reageert. Zo vullen alle zorgorganisaties gaten in hun planning die anders open zouden blijven. Klinkt interessant? Ga eens praten met andere zorgorganisaties. Of check onze kant en klare dienst Dytter Private - dat is zo’n app.
Denk je als zorgorganisatie dat je er zelf wel uitkomt? Zonde, want cijfers laten zien: de vraag naar zorg neemt de komende jaren alleen maar toe. Het is dus tijd om anders en vooral slimmer met je planning en personeel om te gaan. Anders krijg je een structureel personeelstekort, als je dat al niet hebt. En zoals Ernst Kuijpers zegt: ‘’Genoegen nemen met minder zorg? Als de ambitie nou net een stapje hoger ligt en we zeggen dat we dat niet willen. We zullen wel moeten.’’
2. Slimmere inzet van eigen zorgpersoneel
Van veel zorgverleners horen we: ‘’Zodra ik aangaf deeltijd te willen werken, veranderde de hele toon bij de zorgorganisatie waar ik werk.’’ Voor alle duidelijkheid: natuurlijk is het als planner bij een zorgorganisatie vervelend als je planning al een puzzel is en zorgverleners dan aangeven minder uren te willen gaan werken. Alleen is weerstand niet de oplossing. En zijn zorgverleners die deeltijd willen werken niet het probleem.
Wat wél de oplossing is? Slimmer gebruik maken van beschikbare zorgverleners. Uit onderzoek van stichting Het Potentieel Pakken blijkt dat ongeveer een kwart van alle werknemers in de zorg meer uren wil werken - Nederland telt 900.000 deeltijd zorgverleners. En toch gebeurt dat in veel gevallen niet. Omdat ze niet de diensten kunnen draaien die ze willen. Of de uren die ze kunnen.
Dwars door werkvormen, afdelingen en expertises heen
Met een boekingsplatform, met bijbehorende app, los je dat op. Je zet dan openstaande diensten uit bij je eigen personeel, bij aangesloten personeel van andere zorgorganisaties waarmee je samenwerkt én bij zelfstandig zorgverleners. Wie de tijd, kunde en motivatie heeft, pakt een dienst op.
De ervaring leert dat je dan vaak al een eind bent. Zeker als je door afdelingen en expertises heen kijkt. Iemand die normaal intramuraal werkt, kan ook een keertje extramuraal werken. En iemand die normaal de steunkousen van mevrouw Jansen aantrekt, kan nu ontbijt regelen voor Meneer Yilmaz.
Maak het leuk
Laat je personeel daarbij vooral aangeven wat ze leuk vinden. Werken ze graag met mensen met dementie? Dan kunnen ze dat aangeven in de app. Hebben ze een speciale band met die eerder genoemde meneer Yilmaz? Ook dat kunnen ze aangeven. Als zorgorganisatie maak je je diensten zo aantrekkelijker en vergroot je de kans dat je ze weet te vullen.
Je kunt daarbij gewoon beginnen met je eigen werknemers. En als dat niet lukt, zet je met één swipe je dienst uit bij lokale zelfstandig zorgverleners.
3. Slimme en positieve benadering naar zzp’ers
Veel zorgorganisaties hekelen personeel dat richting het zzp-schap vertrekt. Maar laten we eens luisteren naar wat die zorgverleners te zeggen hebben. Waarom kiezen ze daarvoor? Uit onderzoek blijkt dat ze vooral te weinig zeggenschap over hun tijd ervaren. Dat ze te weinig waardering voelen en te veel werkdruk. En ja, een salaris dat niet meegroeit met de enorme inflatie en stijgende energieprijzen, helpt niet mee.
De Belastingdienst heeft ook wat te doen
Daarbij zou het mooi zijn als De Belastingdienst meedoet met die open houding naar zzp’ers toe. Want Nederland stikt van de zzp’ers die best een flink deel van hun week in loondienst willen bij een zorgorganisatie. Maar dat kan niet, omdat De Belastingdienst ze in de weg zit.
Want stel dat je 15 uur per week zelfstandig wilt werken en 25 in dienst bij een zorgorganisatie. Dan betaal je als zzp’er zo absurd veel belasting, dat je praktisch gedwongen bent om 24 uur per week te maken als zzp’er. Anders kom je niet in aanmerking voor zelfstandigenaftrek. Voldoe je niet aan het urencriterium en zijn de financiële rapen gaar. Er zijn gevallen bekend van zzp’ers die 70% tot 80% van hun inkomsten moeten afdragen aan De Belastingdienst.
Wie de zzp’er omarmt, heeft straks de soepelste planning
De zorgorgansiaties die zzp’ers omarmen, zijn de zorgorganisaties die straks geen personeelstekort ervaren. Met omarmen bedoel ik: betrekken bij je organisatie, een kerstpakket sturen met de feestdagen en met een open houding luisteren naar wat ze goed kunnen en graag willen. Vergeet niet: ze hebben allemaal hart voor de zorg. Alleen hebben ze, soms deels, gekozen voor een andere werkvorm. Beweeg mee met die vorm en werk samen, zou ik zeggen.
Bovendien worden het er steeds meer. En zien we ook steeds meer zelfstandig zorgverleners die fulltime werken, zich in collectieven verenigen en alles digitaal regelen. Het zijn zzp’ers met een enorme bak aan ervaring en het vermogen zichzelf als waardevolle ondernemer in de zorg te zien. Het is de ‘zzp’er 4.0’.
Bij TallKing Connect zien we dat soort zzp’ers steeds vaker. Sterker nog, we regelen behalve opdrachten ook scholing voor ze. En vanaf volgend jaar komt daar nog een scala aan diensten bij. We verwachten dat die groep sterk gaat groeien. En dat de zorgorganisaties die hen weten aan te trekken, in 2024 de soepelste planning hebben.
Kansen genoeg dus
Ok, dus er zijn genoeg zorgverleners. Samenwerken met andere zorgorganisaties kan meer dan nu gebeurt. De digitale mogelijkheden worden vooralsnog beperkt benut, maar reiken tot aan de horizon. En de enorme, groeiende groep zzp’ers kan nog worden omarmd. Met die zzp’er 4.0 als kers op de flexibele taart van je organisatie. Het kan een mooi jaar worden, zorgorganisaties.